Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Matteo Renzi «o άνθρωπος των κατεδαφίσεων»!..

Δημοσιεύθηκε στα Blogs 19 & 20/Φεβρουαρίου/2014

     Με την ανατροπή και παραίτηση του Πρωθυπουργού κ Letta που προκλήθηκε από εσωκομματικές τριβές, προς τον Πρωθυπουργικό θώκο της γειτονικής μας Ιταλίας με Προεδρική εντολή σχηματισμού νέας Κυβέρνησης, και χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών για 3η φορά, οδεύει ο 39χρονος κ Renzi που είναι Δήμαρχος της Φλωρεντίας από το 2009.
     Τα Ιταλικά και Διεθνή ΜΜΕ αναδεικνύουν με έμφαση το γεγονός ότι ο κ Renzi, που γεννήθηκε στην Φλωρεντία τον Ιανουάριο του 1975, θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός, ακόμη νεότερος κατά 2 μήνες και από τον Μουσολίνι όταν εκείνος κατέλαβε τον Πρωθυπουργικό θώκο το 1922.
     Σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλά ‘μαγειρέματα’ που αφορούν στα Υπουργικά χαρτοφυλάκια και καίριες Κυβερνητικές θέσεις αλλά ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ανέθεσε στον κ Renzi που εκπροσωπεί το Κέντρο-Αριστερό Κόμμα την εντολή σχηματισμού της νέας Κυβέρνησης και όλοι ευελπιστούν ότι αυτή θα προκύψει μετά τις κοπιώδεις ‘παρασκηνιακές διαβουλεύσεις’ σε μερικές ημέρες.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ανιχνεύοντας τα κίνητρα της συμπεριφοράς μας…

Δημοσιεύθηκε στα Blogs 18  / Φεβρουαρίου / 2014

     Στην διάρκεια σχεδόν πέντε δεκαετιών, στην προσπάθειά μου να σκιαγραφήσω ένα ερμηνευτικό πλαίσιο για τα κίνητρα της συμπεριφοράς μας, μέσα από τα εμπειρικά δεδομένα και τις θεωρητικές αναζητήσεις, εντόπισα 4 θεμελιακές έννοιες.
     Σε μια συνθετική ολότητα θεωρίας και εμπειριών αυτές οι 4 έννοιες μπορούν να μας δώσουν ένα χρήσιμο ερμηνευτικό πλαίσιο ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι, μολονότι διαφέρουμε ως άτομα, μέσα στην ίδια κοινωνία παραμένει κοινός ο παρονομαστής της ανθρώπινης φύσης μας…
     Οι 4 έννοιες, αναγνώριση, ανταπόκριση, ασφάλεια και νέες εμπειρίες παρουσιάζονται παρακάτω με το ρόλο που η κάθε μια τους διαδραματίζει στη διαμόρφωση και εκδήλωσης της συμπεριφοράς μας.

Ο ρόλος της αναγνώρισης

     Η ανάγκη της αναγνώρισης ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας μέσα στην οικογένεια ιδιαίτερα εάν υπάρχουν ένα ή περισσότερα ακόμη αδέλφια ή αδελφές και συνεχίζει με περισσότερη ένταση σε νηπιαγωγείο και δημοτικό για να καταστεί ένα σημαντικό κίνητρο συμπεριφοράς στην εφηβεία και σε πιο ώριμες ηλικίες.
     Ο Edmund Hillary, γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία ήταν, βασικά, επαγγελματίας μελισσοκόμος αλλά είχε και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην ορειβασία και αφού σκαρφάλωσε στις ψηλότερες κορυφές των βουνών της γενέτειράς του στη συνέχεια σκαρφάλωσε και στις Άλπεις. Έγινε, μετά από σχετική πρόσκληση, μέλος της Βρετανικής ορειβατικής ομάδα που συνεργαζόταν με τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρία της Αγγλίας και το πρωί της 29ης Μαΐου 1953 ήταν ο πρώτος στην ιστορία της ανθρωπότητας (και της ορειβασίας) ορειβάτης που μαζί με τον καταγόμενο από το Νεπάλ Tenzing Norgay έφτασαν στην αποκαλούμενη «κορυφή του κόσμου».