Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Μπρος Γκρεμός και πίσω…ρέμα;

Δημοσιεύθηκε στα blogs 26 & 27 / Σεπτεμβρίου / 2013

     Σε εξαιρετικά ‘καλή διάθεση’ φάνηκε να είναι ο Αντιπρόεδρος της Συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Υπουργός Εξωτερικών κ Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε για την Σύνοδο των χωρών μελών του ΟΗΕ.
      Σε ανοικτή συζήτηση με διευθυντές μεγάλων ΜΜΕ, στο Reuters, ο κ Βενιζέλος δήλωσε με έμφαση ότι δεν ‘βλέπει’ τρίτο μνημόνιο (και πακέτο διάσωσης) για την Ελλάδα ούτε περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρές κοινωνικές αναταραχές στη χώρα μας.
      Εξήγησε, μάλιστα, το κοινωνικό-πολιτικό φαινόμενο της ανόδου της Χρυσής Αυγής και εισόδου αυτού του Κόμματος στην παρούσα Βουλή με 18 βουλευτές ως απότοκο της αρνητικής ψυχολογίας που διακρίνει το Ελληνικό εκλογικό σώμα.
       Στο σχετικό άρθρο του CNBC,πάντως, γίνεται και η αναφορά στην ιδιότητα του κ Βενιζέλου ως Υπουργού Οικονομικών το 2012 και στην ενέργειά του για το ‘ιστορικό κούρεμα’ των ελληνικών ομολόγων


       Η Ελλάδα, πάντως, χρειάζεται, πρόσθετα, τουλάχιστον 10 δις ευρώ που δεν περιλαμβάνονται στα ισχύοντα δύο μνημόνια.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η νίκη Μέρκελ σημαίνει συνέχιση ‘λιτότητας’ για Ελλάδα;


Δημοσιεύθηκε στα blogs 22 & 23 / Σεπτεμβρίου / 2013

     Μόνο ένας κακόπιστος και πικρόχολος σχολιαστής θα τολμούσε να αφαιρέσει από την κ Μέρκελ το δεδομένο του αποψινού της θριάμβου, όπως φαίνεται από τα exit polls. Πρόκειται για μία νίκη παρόμοια της οποίας το Κόμμα της CDU έχει να ζήσει εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.
      Εάν τα exit polls είχαν επαληθευθεί μετά την πραγματική καταμέτρηση των ψήφων, η κ Μέρκελ έπαιρνε περισσότερο από το 42% και εφόσον το ξεπερνούσε μπορούσε να εξασφαλίσει 304 έδρες δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία (έστω και μιας έδρας) από τις 606 έδρες της Bundestag…
       Τελικά τα πραγματικά αποτελέσματα μάλλον δεν δίνουν απόλυτη πλειοψηφία στην κ Μέρκελ και το Κόμμα της CDU, αλλά η αλήθεια είναι ότι με τέτοια ποσοστά και με τα ποσοστά των ‘ξαφνιασμένων’ αντιπάλων του SPD όποια και εάν είναι η φυσιογνωμία της Συγκυβέρνησης η κ Μέρκελ παραμένει στη θέση του οδηγού και, όπως φαίνεται, ΔΕΝ πρόκειται να αποκλίνει ούτε σπιθαμή από την πολιτική της.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πολίτες, Κόμματα, Κράτος και… Πατρίδα!…

Δημοσιεύθηκε στα blogs 20 & 21 / Σεπτεμβρίου / 2013

    Με αφορμή το «μπάχαλο» που διαπιστώνουμε στην πολιτική μας καθημερινότητα ομολογώ ότι με ταλανίζει λιγότερο η ύπαρξη πολιτικών Κομμάτων, που είναι απαραίτητο συστατικό κάθε ευνομούμενης Δημοκρατίας, και περισσότερο οι σχέσεις Κράτους Πολίτη.
     Στην πατρίδα μας οι σχέσεις Κράτους και πολίτη ήταν ανέκαθεν, όχι μόνο δυσλειτουργικές, αλλά ίσως θα έπρεπε να τις δούμε και ως  εντυπωσιακά ...ψυχοπαθολογικές. Η ψυχοπαθολογική συμπτωματολογία αυτής της σχέσης (που τα βαθύτερα αίτιά της μόνιμα και σφαλερά ανάγονται ή στην Τουρκοκρατία ή σε ξένους...δακτύλους, και τελευταία σε ψεκασμούς και ληγμένα που έχουν επηρεάσει, άκουσον, άκουσον, ακόμη και το DNA μας) συνίσταται στην κραυγαλέα αντίφαση της συμπεριφοράς του πολίτη απέναντι στον ασφυκτικό έλεγχο του Δικομματισμού.
     Έτσι, ενώ οι Έλληνες θεωρούσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε το Κράτος ως ‘καταπιεστικό, φορομπηχτικό, υδροκέφαλο και ψυχρό αφεντικό’ ταυτόχρονα κοινωνικοποιούμε τις νεότερες γενιές να προσβλέπουν σε αυτό το δυσλειτουργικό κράτος ως "τον στοργικό πατέρα, τον πιο σίγουρο εργοδότη, ως μία παροιμιακή αγελάδα που περιμένει την κατάληψη της Κρατικής εξουσίας από το δικό μας Κόμμα για να αρμεχτεί από τα...δικά μας παιδιά!..."
       Με άλλα λόγια, γενιά μετά από γενιά, οι νέο-Έλληνες αναπτύξαμε την διπολικού τύπου σχιζοτυπική συμπεριφορά, σαδομαζοχιστικών τάσεων, όπου περιμένουμε να ευνοηθούμε από το Κράτος που όχι μόνο αντιμετωπίζουμε με καχυποψία αλλά και με εμφανή συμπτώματα παράνοιας άσχετα με το που ανήκουμε...κομματικά!
    Οι εποχές ΑΠΑΙΤΟΥΝ να θυμηθούμε, ξανά και ξανά, αυτό που προφανώς βολεύει ‘κάποιους’ να ξεχνάμε, ότι δηλαδή στην πραγματικότητα είναι άλλο πράγμα το Κράτος και άλλο πράγμα η Πατρίδα!..

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Μεταφράζοντας ‘πολιτικές παρόλες’

Δημοσιεύθηκε στα blogs 18 / Σεπτεμβρίου / 2013

     Ξεκινώ μεταφράζοντας τη λέξη ‘παρόλες’ που είναι ο πληθυντικός της ‘παρόλα’ η οποία στα ιταλικά σημαίνει ‘λέξη’ αν και για εμάς τους Έλληνες το ιταλικό ‘παρλάρω’ δεν εξαντλείται στο ‘μιλάω’ αλλά μπαίνει στο χώρο του ‘φλυαρώ’ και οι ‘παρόλες’ δεν είναι απλά λέξεις που συνθέτουν φράσεις αλλά όταν  εκφέρονται από χείλη πολιτικών σημαίνουν μάλλον ασήμαντα και επιπόλαια λόγια.
      Δηλαδή μεταξύ μας όταν ο κ Σαμαράς τοποθετήθηκε τις προάλλες στο Συνέδριο της εφημερίδας International Herald Tribune εκστομίζοντας κάποιες ‘παρόλες’ για την ανάγκη τα πράγματα να μείνουν ήρεμα στους επόμενους μήνες για να μη χαθούν οι κόποι και οι θυσίες των Ελλήνων και οι επιτυχίες της Συγκυβέρνησής του με τον κ Βενιζέλο εμένα τουλάχιστον μου θύμισε τη  ιστορική φράση του Αρχιμήδη ‘μη μου τους κύκλους τάραττε….'
     Δηλαδή σε μετάφραση ‘αφήστε μας να συνεχίσουμε να σας κυβερνάμε’ και να απολαμβάνουμε τους καρπούς της Εξουσίας διαβεβαιώνοντάς σας ότι υπάρχει ‘πρωτογενές πλεόνασμα’ (που όλοι λένε ότι είναι πλασματικό γιατί το Κράτος δεν εξοφλεί τις οφειλές του…)