Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΙΤΑΛΙΑ: τζόγος και ‘κοινωνική αποσύνθεση’…

Δημοσιεύθηκε στα blogs 30 & 31 / Δεκεμβρίου / 2013

     Μαζί με ευχές για καλή εβδομάδα και από Τετάρτη Καλή χρονιά και αφού ευχαριστήσω τους φίλους και φίλες bloggers για τη φιλοξενία του άρθρου μου με τίτλο
     ‘η καυτή επικαιρότητα του τζόγου’
     θέλω να κοινοποιήσω και μια σοβαρή άποψη των διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονται στη γειτονική μας Ιταλία και στα προβλήματα που προξενεί η εκρηκτική, όπως την χαρακτηρίζουν αύξηση του…Τζόγου!
      Ήδη η Ιταλία κατέχει την 4η διεθνώς θέση ως ‘χώρα του τζόγου’ καθώς προηγούνται κατά σειρά οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και το Μακάο.
       Όλα ξεκίνησαν για την Ιταλία πριν μια περίπου δεκαετία όταν οι Νόμοι που αφορούσαν τον ‘τζόγο’ χαλάρωσαν σε βαθμό χωρίς προηγούμενο για τη γείτονα χώρα.
       Οι κριτικοί μιλάνε για εξάρτηση από το τζόγο και δημιουργία κοινωνικών, ψυχολογικών και οικονομικών προβλημάτων όπως πτωχεύσεις, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κατάθλιψη, οικογενειακή βία και διαλυμένες οικογένειες.
       Το CNBC ανάρτησε ένα σύντομο, αλλά επίκαιρα πληροφοριακό άρθρο των TIMES της Νέας Υόρκης, επικεντρώνοντας την προσοχή στην πόλη της Pavia μέχρι τώρα γνωστή για τα ακαδημαϊκά της Ιδρύματα και το περίφημο Μεσαιωνικό της Μοναστήρι αλλά πρόσφατα γνωστή και ως ‘Λας Βέγκας’ της Ιταλίας.


       Στην Pavia αναλογεί ένα τερματικό βίντεο-Λοταρίας ‘VLT Video Lottery Terminal’ για κάθε 104 άτομα (σε πληθυσμό 68,300 κατοίκων).
       Εάν συνδυάσει κανείς δύο συγκεκριμένα θέματα, δηλαδή:
       το γεγονός ότι η τάση στον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια είναι ‘ευθέως ανάλογη’ με τα οικονομικά προβλήματα (δηλαδή όσο αυξάνεται η οικονομική κρίση αυξάνεται σε ευθεία αναλογία και η τάση για τζόγο) και,
       τη γνωστή μας αναφορά ‘ούνα ράτσα ούνα φάτσα’ με του Ιταλούς
       και με δεδομένη πλέον την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του ΟΠΑΠ τότε το μόνο που μπορώ να πω, χρονιάρες μέρες, είναι:
       ΠΡΟΣΟΧΗ, ο τζόγος καραδοκεί!...