Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρώ & απολύσεις, ή Δραχμή & μονιμότητα;


Δημοσιεύθηκε στα blogs 14 & 15/ Σεπτεμβρίου/ 2012

    Ότι στην πατρίδα μας, την Ελλάδα της τρόικα και των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα «τα είδαμε όλα» κρίνεται ως διαπίστωση απολύτως… ανακριβής!..
      Πιο ακριβές είναι να διαπιστώσουμε, με νηφάλια αντικειμενικότητα, ότι είδαμε και βλέπουμε πράγματα και καταστάσεις που όταν κάποιοι από εμάς τα λέγαμε, είκοσι οκτώ μήνες πριν, χαρακτηριζόμασταν απαισιόδοξοι, αντί-Κυβερνητικοί και «Κασσάνδρες» και εάν όχι «εχθροί» της Ελλάδος και των Ελλήνων σίγουρα «εχθροί» του στοργικού ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ που μας Κυβερνά!
       Ήμασταν, δηλαδή σε απλά ελληνικά και απλή λογική (αν και μοιάζει να λησμονήσαμε τη χρησιμότητα και των δυο) ΑΝΙΚΑΝΟΙ να κατανοήσουμε το μέγεθος και την σοφία εκείνων που μας Κυβέρνησαν από το καλοκαίρι του 1974 και συνεχίζουν να μας Κυβερνούν (όπως θα έλεγε και ο Γιάννης Μηλιώκας) «για…το καλό μας!»

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν το πνεύμα...δεν είναι πρόθυμο!.. (ή, απρόθυμο το…πνεύμα!)


Δημοσιεύθηκε στα blogs 12 & 13/ Σεπτεμβρίου/ 2012

          Στο τέλος του φετινού καλοκαιριού, στην Ελλάδα της Τρόικα και της ανέχειας που στέρησε σε άτομα και οικογένειες τις κλασικές ‘θερινές διακοπές’ των 10 και 15 και 20 ημερών, αλλά δεν κατάφερε (ακόμη) να μας στερήσει τα θετικά του ελληνικού καλοκαιριού, τις ξένοιαστες μέρες, τα ζεστά βράδια, τις κάθε λογής εμπειρίες που αποκτούμε τις χαρές και τις περιπέτειες που ελπίζουνε νέοι και νέες να γευθούνε.
         Σήμερα, όμως, μέσα του Σεπτέμβρη, θα φέρω στην επιφάνεια της συνείδησής σας τους απόηχους προβληματισμών σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων, προβληματισμών που ίσως οδηγήσουν αρκετούς στα γραφεία των ψυχολόγων και των κοινωνιολόγων σε αναζήτηση ανακούφισης, από πόνο ανθρώπινο, σε αναζήτηση απαντήσεων σε ερωτήματα και απορίες που χαρακώνουν, που τραυματίζουν φορές-φορές αρκετά βαθειά τον συναισθηματικό μας κόσμο.
         Μια τέτοια καλοκαιριάτικη ιστορία θα διηγηθώ σήμερα...

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή Χρονιά!..




Δημοσιεύθηκε στα Blogs 8/ Σεπτεμβρίου/ 2012

     Από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο χτυποκάρδια, αγωνίες, χαρές και προσδοκίες καθώς θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια μέρα, εφόσον δεν έχουμε απεργία των Πανεπιστημιακών ή δεν βρίσκονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Τμήματα υπό ΚΑΤΑΛΗΨΗ, αρχίζουν οι εγγραφές για τα παιδιά που πέτυχαν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα, στις φετινές εξετάσεις, και θα είναι «τα πρωτάκια» των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
     Τι θα μπορούσα, όμως, και εγώ (όπως το κάνω επί τρεις δεκαετίας) αλλά τώρα πια συνταξιούχος Πανεπιστημιακός δάσκαλος να καταθέσω από αυτό το blog – βήμα ως συμβουλές σε παιδιά, γονείς, συγγενείς και συναδέλφους μου με το ξεκίνημα της Νέας Χρονιάς;